2007-02-14

Mitt anförande i utrikespolitiska debatten

Jag hade som ansvar att på sex minuter avhandla, asien, miljön och globaliseringen. Inte helt lätt att få med allt man vill säga. Så här blev det:
"Utvecklingen i Asien det närmaste seklet kommer att vara avgörande för hela den globala utvecklingen. Det som sker där angår oss alla.
I Asien finns både ekonomiska under och tigerekonomier.
Samtidigt lever hälften av världens fattiga i Asien.
Där finns demokratier där mänskliga rättigheter respekteras och där finns diktaturer där raka motsatsen gäller.
Vi måste förhålla oss till alla dessa stater och hävda en hållbar utveckling, demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.
Sverige har en lång tradition i sitt utvecklingssamarbete med Asien. Det är viktigt att vi utvecklar de goda relationer vi har.
Ekonomiskt framhålls ofta Asien som en framgångssaga, det är sant i vissa delar. MEN det är inte sant för alla länder.
Kina och Indien, är redan ekonomiska stormakter och växer sig starkare för varje år. Kina hade en tillväxt förra året på över tio procent. Indien som är världens största demokrati, tar varje år stora kliv, och medelklassen där växer hastigt.
Det här är förstås glädjande och positivt. Varje människa som kan ta sig ur fattigdomens bojor är en seger.

Kina och Indien talas det mycket om men jag vill särskilt nämna ett par regioner som inte får glömmas bort.
Centralasien:
Det är en region där Sverige behöver bli mer aktivt, dels inom ramen för EU, men också på egen hand. Stödja samarbete mellan de centralasiatiska staterna, kanske med det nordiska samarbetet som modell.
Japan.
När Kina och Indiens roll nu växer så får Japans betydelse inte glömmas bort. Det är världen näst största ekonomi och en väldigt viktig handelspartner för oss. Det är glädjande att se att utvecklingen av ekonomin har vänt uppåt och att reformeringen av ekonomin fortgår. Sverige måste fortsätta vara aktiva och stärka relationerna med Japan.



Jag vill framhålla några delar av den strategi som vi anser ska gälla för Asien:.
1 Att prioritera mänskliga rättigheter och demokratireformer.
Nu när Kina blir mer och mer ekonomiskt mäktigt, och kommer att spela en större roll på den globala scenen, så är det viktigt att
vi inte bara ser på Kina som en gigantisk marknad för svenska produkter. Vi måste i alla våra kontakter med Kina föra fram vår ståndpunkt om mänskliga rättigheter och demokrati. Att fortsätta arbeta för att företag tar ett större socialt ansvar och att fackliga rättigheter utvecklas är av största vikt. Därför ser vi med oro på att biståndet via fackliga organisationer skärs ner.
Vi tror inte på att vi ska begränsa vårt ekonomiska utbyte med Kina.
Vi tror på dialog. Vi anser att dialog och kontakter kommer att bidra till ett mer demokratiskt Kina som respekterar de mänskliga rättigheterna.

2 Miljön:
Miljöfrågan är vår tids kanske största utmaning. Människans påverkan på klimatet eskalerar och vi har ingen tid att spilla. Vi har alla ett ansvar. Då duger det inte att som regeringen säga, att det inte är någon mening med att gå före om ingen annan gör det. Att tillsätta utredningar och inte komma med egna skarpa förslag.
Exemplets makt är stort, vi måste visa på att det är möjligt att ha en tillväxt kombinerad med hållbar utveckling. Inte minst i Asien är miljöhoten överhängande.. Om ingenting görs kommer vi att se miljontals klimatflyktingar och miljökatastrofer som vi nu har svårt att föreställa oss.
Miljöpolitiken får inte heller begränsas så att den bara handlar om klimatfrågan. Vatten och sanitet, farliga utsläpp och ett hållbart jordbruk är miljöfrågor som inte heller får glömmas bort.
3 Handelspolitiken.
Sverige måste fortsätta sina ansträngningar för att främja frihandeln.
Vi måste inom EU aktivt verka för att Doha-rundan blir ambitiös och leder till bättre förutsättningar för u-ländernas deltagande i världshandeln på gynnsamma villkor. Det skulle också gynna Sverige.



4 Globaliseringen vill jag avslutningsvis säga några ord om.
Globaliseringen inget nytt, den har varit en verklighet sedan strukturrationaliseringens dagar. Vi har varit och är framgångsrika i den alltmer globaliserade ekonomin.
Vi har dessutom som enda land i världen kunnat kombinera ekonomisk tillväxt med minskade koldioxidutsläpp
Tryggheten på den svenska arbetsmarknaden är avgörande för hur vi ska kunna klara av globaliseringen. Folk måste känna trygghet i att kunna byta jobb, utbilda sig senare i livet och byta karriär. Regeringens nedskärning i högskola och vuxenutbildning är ett hot mot Sveriges konkurrenskraft. Vi måste ha fortsatt offensiva satsningar på forskning och utbildning.
Vi måste fokusera på möjligheterna i globaliseringen.
Det är bra för svenska löntagare om asiatiska löntagare får det bättre.
Solidaritet och en hållbar utveckling är våra ledord när det gäller globaliseringen."

Inga kommentarer: