2006-10-26

Fram för fria muséer! Heja Margareta!


Aktivitet på Västmanlandsbänken. Pia var jättebra i en interpellationsdebatt med Åsa Torstensson om Citybanan igår. Själv har jag tänkt göra debut i talarstolen under den allmänpolitiska debatten i början av november. Då ska jag tala om skolfrågor. Återkommer med tid och plats.
Margareta Israelsson är (s) gruppledare i kulturutskottet och kämpar bl.a för fortsatt fri entré till museerna.
Här kan du läsa hennes interpellation:
2006/07:28 Fri entré för vuxna på de statliga museerna
av Margareta Israelsson (s)
till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)
I budgetpropositionen för 2007 föreslår regeringen att reformen med fri entré för vuxna på statliga museer ska avskaffas.
Fri-entré-reformen vid de statliga museerna är såväl ekonomiskt som publikt en av de mera omfattande kulturpolitiska reformerna i landet under de senaste decennierna. Syftet med reformen var att ge allmänheten en breddad tillgång till kulturarvet.
Kulturrådet har i sin utvärdering konstaterat att publiktillströmningen ökat med ca 160 % 2005. Denna utveckling har även hållit i sig under 2006. Trots att många från museisektorn uttryckte viss avvaktan inför reformen kan vi nu konstatera att det finns en mycket positiv inställning till fri entré bland företrädare för de statliga museerna. En mycket glädjande effekt av reformen är att nya besökare som aldrig tidigare har besökt de statliga museerna nu har gjort det.
Vissa befarade att reformen skulle påverka museer som inte har haft fria entréer och att en konkurrens mellan museer skulle uppstår. Så har inte varit fallet, flera museer som tar entréavgift har uppvisat större publiktillströmning. Museikakan har alltså växt, inte bara fördelats på ett annat sätt, och den fria entrén har inte inneburit någon ny form av otillbörlig konkurrens museer emellan. Detta är mycket glädjande. Kultur ska komma alla till del. Prestigen inom de borgerliga partierna, som har varit emot reformen om fria entréer, verkar viktigare än att göra våra statliga museer tillgängliga för fler.
En naturlig utveckling av fri-entré-reformen borde vara att fler museer, exempelvis länsmuseerna,
får ta del av reformen, och inte som nu avveckla den.
Min fråga till statsrådet är:
1. Vilka skäl ser statsrådet för att ta bort de fria entréerna till de statliga museerna för vuxna?
2. På vilket sätt vill statsrådet främja att fler besöker våra museer och att människor som aldrig tidigare har besökt de statliga museerna också i fortsättningen ska göra det?

Nästa vecka är fri från sammanträden i riksdagen, så då jobbar jag i länet.

Inga kommentarer: