2006-05-29

Guld och/eller gröna skogar och pärondeal


Deltog i en debatt på högskolan idag. Temat var studenters ekonomi och studentkåren var arrangör. Deltog gjorde jag, Mikael Damsgaard (m), Andreas Porswald (mp) och Torsten Lindström (kd). Kände mig på förhand lite dåligt påläst, men det löste sig rätt bra ändå. Debatten var rätt förutsägbar, jag försvarade regeringens politik, Torsten lovade guld och gröna skogar, Andreas lovade gröna skogar och moderaten ville sänka skatterna. En liten pikant twist är att mp i Västerås och i landstinget samarbetar med borgarna, men står bakom regeringens politik på riksplanet. Jag fattar inte riktigt hur det går ihop, och förhoppningsvis gör inte väljarna det heller och kommer över till oss istället.
Efter hagelskuren på eftermiddagen så bröt solen fram och jag kunde inte låta bli att ta en bild på det fantastiskt vackra gråpäronträdet på tomten. Det brukar bära mycket frukt, och jag är inte särskilt förtjust i päronen. Intresserade kan anmäla intresse här, så kommer jag över med en påse gråpäron framåt hösten.

Mat jag minns:
London, The Grill Room februari 05, alldeles nära Picadilly Circus. En förrätt med tre miniatyrrätter, grillad pilgrimsmussla, scampi och en jordärtskocksoppa som var så god att smogen lättade för ett ögonblick.

2006-05-19

Inskolning av nr 1242


Torsdagen och fredagen var jag på "inskolning" i riksdagen. Alla kandidater på s-riksdagslistor som har chans att komma in i höst var där (utom de som redan är ledamöter). Vi fick lära oss om hur arbetet i s-gruppen går till av Britt Bohlin, gruppledaren. Samma regler gäller i riksdagsgruppen som i vår fullmäktigegrupp. Jag höll ju i samma genomgång för vår grupp för ett par veckor sedan, och det känns tryggt på nåt sätt att känna igen sig. Björn von Sydow berättade om arbetet i kammaren, och kanslipersonalen berättade om det stöd som ledamöterna kan få av dem.
Eftersom jag var på samma utbildning för fyra år sen (då var jag sjua på listan, nu är jag trea), så var det lite av repetition. Skillnaden nu är att jag nästan kan räkna med att bli invald. Allt blir mer viktigt och på riktigt så att säga. Kul var det också att få träffa de som kommer att bli mina kollegor. En hel del känner jag redan lite smått efter mina år i kommunpolitiken och på diverse utbildningar. Men många ansikten är helt nya. Det gäller att vara en fena på nätverksbyggande om man ska lyckas som ledamot tror jag. Min pojkaktiga charm får jag lov att använda en hel del (obs ironi).
Persson kom dag två och höll ett anförande. Till skillnad från förra veckans tal så var det här ju ett internt möte och det märktes skillnad. Han var mer öppenhjärtlig och tog ut svängarna lite mer. Det är otroligt vilken skev bild man får av makthavare om man bara ser dem i 30-sekunderssnuttar på TV. Persson är mycket mer resonerande och reflekterande än de flesta tror. Vi tog sedan ett gruppfoto med honom på riksdagens trappa, och Göran passade på att ta kort på oss.
På torsdagkvällen var det mingel och muntrationer i ledamotshuset. Vi på den blivande länsbänken spelade också in en videosnutt där vi gör reklam för oss. Den blev överraskande proffsig trots små förberedelser.
Jag ser verkligen fram emot att få börja arbeta i riksdagen när valrörelsen är över. Vet ni att genom historien har det bara funnits 1241 sossar som har haft detta uppdrag. Närjag tänker på det så förstår man vilket hedervärt och ansvarsfullt uppdrag som väntar. Jag bävar dock inte utan kan inte vänta färrän det är dags.
Men först ska vi se till att vinna valet! Det är prioritet nr1!
Fyra färskingar, Olle #3, Lars Eriksson #5, Isabelle Sannerstedt #6 och bloggonautkollegan Anna Wallén #8

Pia Nilsson #4, är väldigt nöjd med vår videosnutt. Pia är från Sala och kom in som ersättare för S-E Österberg 2004. Margareta Israelsson #2, är lite mer samlad, hon är vår nestor och har varit ledamot sedan 1982.

Här är en bild på Anna W i profil...

Fotografer fotograferar fotograf Persson fotograferande kandidater.

Nog om dessa oväsentligheter, över till matnostalgin i:
Mat jag minns:
Tagliatelle med hummersås. April 2004, det var en mulen dag på Sicilien. I den vykortsvackra byn Taormina fanns Ristorante Il Ciclope. Inte särskilt snyggt inrett, udda porslinoch lite sliten bedagad atmosfär, men doften som ringlade ut från köket var förförisk.
När jag bad om lite parmesan till pastan innan jag hade smakat blev kyparen (med rätta) förnärmad och uppmanade mig med en fnysning att smaka först. Han hade naturligtvis rätt. Rätten var fullkomlig, inget behövdes läggas till eller tas bort, det var helt enkelt perfekt (och det borde ju jag ha fattat direkt...)

2006-05-15

Pigg hundraåring visar att gladast vinner!

I helgen firade Västmanlands partidistrikt 100 år. Distriktskongressen fastställde vårt sjukvårdspolitiska program och tillväxtprogram. Göran Persson i högform talade. Trotjänare tackades med Tage Erlanders hedersmedalj. På kvällen var det fest med bl.a tonsäker (nja, kanske inte så värst...) allsångsledning av Lasse Eriksson och Ulla Persson, avskedsföreställning av Heby arbetarekommun som nu försvinner till Uppsala. Riltons vänner, vokalgrupp med unga talanger gjorde ett bejublat framträdande och Karin Karlssons tack för maten-tal var lysande. Det är roligt att umgås utanför sammanträdesrummen och det är viktigt för sammanhållningen i distriktet, för det är ju som vi brukar säga: Gladast vinner!





På uppmaning av trogen bloggläsare så inleds nu serien:
Mat jag minns
Nygrillat dilamm på Cypern i maj 05. Restaurangen hette Limelight, badorten var allvarligt ocharmig, vädret var sådär .... men.....MEN. Lammet var fantastiskt, det hade grillats högst upp på grillen i timmar. Att säga att det var mört vore en undrskattning, det bokstavligen föll isär när man skar i det. Saftigt, kryddigt och så långt ifrån kofta man kan komma.

2006-05-11

SJ i säck och aska, Persson vs Reinfeldt rond 1 - betyg


Utsikten från konferensanläggningen Utsikten i Nynäshamn

Onsdagen och torsdagen tillbringade jag i Nynäshamn på Mälardalsrådets årsmöte. Märlardalsrådet är en sammanslutning av landsting och kommuner i fem län runt mälaren. Det är inte en församling med beslutsmakt eller en massa pengar. Det är en lobbygrupp och kanske embryot till ett framtida regionparlament. Jag gillar regiontanken och tror på att en ny nivå måste ersätta länen/landstingen. Kul har det varit i alla fall, det är väldigt givande att lära känna kommunfolk från hela regionen och man lär sig mycket.
Slutpunkten på dagen var att SJs vd, Styrelseordförande, underhållschef i mälardalen och banverkets generaldirektör kom på besök. Missnöjet med SJ och Banverket är massivt, svikna löften, spruckna tidtabeller, tåg som levereras för sent, tåg som bara funkar i plusgrader etc är vardag för oss mälardalingar. Deras läge var inte direkt lysande då de tog plats på scenen. Vi fick förklaringar till de problem som finns och fick höra vad man tänker göra åt saken. Allt är mycket logiskt och rationellt. Men vi har hört det förut! Flera gånger!
Generaldirektören på Banverket gjorde i alla fall ett starkt intryck. Man ska centralisera sina resurser, sluta konkurrera med sig själv i olika divisioner och ha inte bara rälsen utan hela resan i fokus. Bra åtgärder tycker jag, men herregud, det krävs ingen nobelpristagare för att komma underfund med det. Allt detta kunde man gjort för länge sen. En annan sak jag undrar över. Man säger att det inte finns möjlighet att sätta in fler tåg, spåren är inte månganog. Det köper jag, men varför kan man inte sätta in längre tåg så att man åtminstone får sittplats???

Bilden nedan. Pressad, minst sagt, VD på SJ visar på kurvor över punktligheten på tågen. Hans jobb skulle jag inte vilja ha... (Iofs är risken liten att någon erbjuder mig det.)


Årets första partiledarduell, här kommer Olles helt subjektiva betygssättning. Skala 1-5

Slipsval:
Persson: mörkröd, sober, lite mainstream kanske... - 4
Reinfeldt: Ukrainaorange, sticker i ögonen men drar iofs uppmärksamheten till sig... - 2

Pondusfaktor:
Persson: På vanligt hög Perssonnivå, myndig, återhållsamt kroppsspråk - 4
Reinfeldt: Svag gren för Fredde. Resonerande o trevlig, men pondus? - 2

Totalt: Persson 8, Reinfeldt 4

Självklart anser jag att Perssons är vinnare om man ser till argumenten och sakinnehållet. Tänker inte recensera detta då jag nog är rätt förutsägbar där. Jag håller med Göran, jag tycker att Fredde är ute o cyklar.
Tror också att flertalet tittare börjar få klart för sig vad de olika alternativen innebär. Lyckas vi förmedla det så kommer vi att vinna valet.

Avslutningvis en liten reflektion. Keith Richards är min idol, ända sen Ullevi 82 har jag beundrat den mannen. Han är ingen lysande förebild på många sätt. Han lever på Marlboro och Jack Daniels. Han har inte levt ett i övrigt drogfritt liv. Men. Han är så mäktigt cool. Han har producerat briljanta riff, skrivit lysande rock i 40 år. Smaka på det... 40 år!!
Nu har han gjort sig illa stackaren, jag trodde att det var en hjärtinfarkt eller att hans kropp fått nog av det hårda livet. Men nej. När Keith hamnar på sjukhus 62 år gammal så gör han det på sitt oefterhärmliga rock'n roll-sätt. Han ramlade 4 meter ner i backen när han tävlade i att plocka kokosnötter från en palm. Han ruskade av sig det och satte sig på en vattenskoter där han sen säckade ihop. Man borde bli chockad över hur en vuxen karl (eller snarare en äldre herre) beter sig. Man borde bli förfärad och tycka att han borde växa upp. Men jag bara ler och faller pladask. Keith Richards ÄR rock'n roll!

2006-05-09

Partipiska eller lagarbete? Golfnavelskådande





I helgen var sossarna i Sura på Bommersvik.Där träffades den blivande fullmäktigegruppen för att diskutera hur vi ska jobba nästa mandatperiod. Politik är i mycket ett lagarbete. Vissa syns mer i media och är mer kända. Men det är ju så att vi är en demokratisk organisation och vi skapar vår politik i grupp. Då är det viktigt att man trivs tillsammans och att man är överens om spelreglerna. Några självklarheter som ändå är värda att formuleras när man bygger ett lag är:
  • Allas röst är lika värd på våra gruppmöten, oavsett om man är ersättare i fullmäktige eller kommunalråd.
  • Som fullmäktigeledamot företräder du alla medborgare i kommunen.
  • Vi respekterar varandra och lyssnar på varandra
  • Vi har högt i tak och ska debattera för vår sak.
  • Inga frågor är för dumma för att ställas.
  • Man ska undvika jävs-situationer och att tala i egen sak.
  • Vi skiljer på sak och person.
  • När vi inte är eniga i gruppen så är det majoritetsbeslutet som gäller som vår linje i fullmäktige.
  • En del kallar detta partipiska, jag kallar det för lagarbete och demokratiskt arbetssätt för att kunna bedriva en effektiv politik. Enade vi stå, söndrade vi falla.

Idag deltog jag på en debatt med Elisabet Bäck, chefredaktör på vlt. Lärarförbundet hade bjudit in och temat var medias bild av skolan. Samtalet var givande och jag tror att åhörarna var nöjda. Jag sa bl.a att jag tycker att skoldebatten riskerar att bli förenklad och polariserad när man bara diskuterar symbolfrågor som framförallt folkpartiet för fram. Att konfiskera mobiltelefoner, anmäla muslimska elever till SÄPO och att flytta mobbare till andra skolor är inte det som är skolans viktigaste frågor. Man kan inte med enkla lösningar lösa komplicerade problem. Vi måste låta proffessionen (lärarna) sköta det de är experter på, och inte detaljstyra skolan som politiker. Jag tycker också att det är lite sorgligt att media oftast fokuserar på det som är avvikande och dåligt, istället för att visa en mer nyanserad bild av sveriges största rbetsplats skolan. Jag och Elisabeth var överens om mycket och har förståelse för varandras olika roller. Jag skulle tycka det vore roligt att få debattera skolpolitik med en motståndare också. Varför inte en folkpartist..

Sommaren har kommit också, underbart är det minst sagt...

Har inköpt slipade solbrickor nu , har efter oerhörd vånda valt båge. Nackdel med singellivet är att man inte har smakråd, utan måste bestämma helt själv. Bifogar bild på det vågspelet också.

Stycket nedan är mest för egen del. Om du är anti-golfare så hoppa över det. Om du vill få inblick i en singelhandikappares vedermödor med världens svåraste sport så läs gärna vidare..

Äntligen! Golfbanan är öppen och jag har inlett säsongen med en otippad formtopp.

73 slag brutto, 69 netto i söndags och en eagle på hål 17 lovar gott inför fortsättningen. Drive ca 260 m, järnsexa 150m över en grandunge och en sänkt sexmeters uppförsputt. Tänk om det kunde vara så enkelt varje gång... 35 slag på första nio ikväll med kass puttning, 9 birdieputtar och bara en i hål. Dagens slag var en järnsexa från ca 155 meter på hål fyra, svag motvind, över vatten, upp på greenen till ca två meter från hål. Missade eagle-putten hårfint till höger. Enda svingproblemet är att jag tappar ut en del drivar till höger. Om jag startar svingen med händerna istället för höften och håller emot bättre med högersidan så ska nog det ordna sig också. Siktproblemen från gårdagen är borta, men jag måste se till att vara noggrann med uppställningen inför varje slag. Bunkerslagen är som vanligt darriga i början av säsongen, toppar alldeles för ofta. Puttrutinen känns stabil, men de rackarna rullar inte i. Jag skyller på dåliga greener och inbillar mig som vanligt att jag är en strålande puttare. Tror man tillräckligt mycket på något så blir det sant till slut.